Oudheidkamer Hoolt'n

Expositie ‘100 jaar V.V. Holten’

Oudheidkamer Hoolt'n besteedt de komende maanden aandacht aan het jubileumjaar van Voetbal Vereniging Holten en presenteert in samenwerking met V.V. Holten de expositie '100 jaar V.V. Holten'.

+ 2 foto's

Kom naar de Oudheidkamer Hoolt'n en bewonder een prachtig overzicht van 100 jaar voetbalhistorie van deze 'Holtense Voetbal Club'.

Terug in de tijd

“Op 8 februari 1921 werd in de bakkerij van de gebroeders Wansink de eerste Holtense voetbalvereniging H.V.C. (Holtense Voetbal Club) opgericht”, aldus de geschiedschrijving op de website van V.V. Holten. De allereerste voorzitter die ruim 100 jaar geleden de club mocht aanvoeren was de heer G.J. Aaftink. Waar begonnen werd met toernooi- en seriewedstrijden, werd vanaf 1922 gevoetbald in competitieverband in de derde klasse van de Twentsche Voetbalbond, een onderafdeling van wat we nu kennen als de KNVB. Die bond veranderde de naam H.V.C. in V.V. Holten.

In de beginjaren werd gevoetbald op het Dikkersveldje vlakbij de Ericaweg ‘bij de feestbomen’. Daarna op een terrein tussen de Markeloseweg en de Vianenweg, tegenover de boerderij van Rietman. Na 10 jaar verhuisde de club naar het Sportdal, vlak achter het station. Er was één speelveld en een trainingsveldje, maar geen kleedruimte. Daarvoor kon men terecht bij café Maats.

Dit aantal velden bleek op een gegeven moment niet langer genoeg voor de alsmaar groeiende club. De Stichting Sportbelangen werd opgericht en op 27 januari 1973 kon de toenmalige voorzitter Herman Klein Velderman het nieuwe sportcomplex op de Meermanskamp aan de Valkenweg openen, met het ontmoetingscentrum ‘Meermanskamp’ en een uitbreiding van het aantal speelvelden.

In de jaren erna bleef de club groeien met momenteel rond 780 leden, verdeeld over pupillen, junioren, senioren, heren 45+, dames 25+ en zaalvoetbalspelers. Naast voetballers is er doordeweeks ook een vaste groep vrijwilligers actief met onderhoudswerk en velden ‘dichttrappen’ na een sportief voetbalweekend. Huidige voorzitter Robert Oolbekkink, inmiddels al weer bijna 10 jaar voorzitter: “Mijn opa, vader en ikzelf hebben allemaal in het 1e gespeeld van V.V. Holten. Het is niet alleen maar voetballen hier, zo’n club is zoveel meer. Het is die hechte maatschappelijke samenhang die zo belangrijk is en die ikzelf enorm gemist heb toen er door corona zoveel stil lag.”

Nog meer exposities

De expositie ‘100 jaar V.V. Holten’ toont onder meer oude jubileumshirts, ballen, teamfoto’s en krantenartikelen en veel uniek materiaal waaronder een penning uit 1931 van een destijds 10-jarig lid. De expositie is te bekijken in het achterste deel van de Oudheidkamer.

In de voorste expositieruimte is de expositie ’75 jaar M.A.C. de Holterberg’ nog te zien, met veel herkenbare oude items van de Holtense motor- en autoclub. Inmiddels zijn er al veel enthousiaste reacties geweest van MAC-ers en andere Holtenaren die de oudheidkamer voor deze expositie reeds bezocht hebben.

Werkgroep Textiel heeft in de middelste ruimte twee thema’s in de vitrines verwerkt. Thema Oogst toont oude oogstkleding en landbouwgerelateerde spullen, bij thema Holtense brulfte staat een bruidspaar in trouwkleding zoals er hier 100 jaar geleden getrouwd werd, met bijbehorend servies. In de expositieruimte van de werkgroep Mariniers is nog het thema Piraterij te zien met diverse afbeeldingen over de piraterij en de marinierstaken die op zee werden uitgevoerd.

Entree is gratis, vrije gift is welkom. Donateur worden? Dat kan! Aanmelding hiervoor graag via oudheidkamer-holten@home.nl of bel 06-83143297.

Wanneer

29 mrt - 30 okt 2022
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Entree is gratis, vrije gift is welkom.