Iedere dag vrij te bezichtigen

Expositie Holtense Zuivel- en Melkfabrieken

Bij Carinova, woonzorglocatie Diessenplas aan de Vrijheidslaan, is door de Oudheidkamer Hoolt'n een tentoonstelling samengesteld over de vele facetten van de vergane melkindustrie in Holten.

+ 1 foto's

Tot eind 19e eeuw werd de melk meestal door boeren zelf verwerkt tot zuivelproducten en rondgebracht. Vanaf eind 19e eeuw zijn vele, veelal kleine, zuivelfabrieken ontstaan die een deel van de productie en verdere distributie van de boeren overnamen. De eerste melkfabrieken werden opgericht door ondernemende pioniers en niet veel later door zuivelcoöperaties.

In Nederland ging de eerste melkinrichting in 1878 in Utrecht open. Op 23 mei 1899 stichtte Hendrik Jan Wansink met zijn broers in Holten de Stoomzuivelfabriek De Eendracht, waarmee zij baanbrekend werk hebben verricht. Het pand was gevestigd aan het Zwartepad. In 1906 werd melkfabriek De Vrijheid aan de Stationsstraat opgericht. In 1948 is De Eendracht opgeheven en werd de melkfabriek verkocht aan de coöperatie De Vrijheid. De coöperatie zag haar klandizie echter steeds meer teruglopen ten gunste van de melkfabriek de VVM uit Nunspeet die zich inmiddels in een schuur van de familie Müller in de buurtschap Look had gevestigd. In 1957 werd daar het melkontvangststation Omefa, Overijsselse MElkFAbrieken, aan de Rijssenseweg geopend. Deze sloot weer in 1966. In 1977 sloot Zuivelfabriek De Vrijheid haar deuren.

De expositie is de komende maanden iedere dag vrij te bezichtigen in het gebouw de Diessenplas op de begane grond in de hal gelijk bij binnenkomst via de hoofdingang.

Wanneer

15 apr - 30 jun 2022
  • elke maandag: - uur
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis