navigatie overslaan
'Upstairs/Downstairs'

Dag van het Kasteel

Het Rijssens Museum neemt deel aan de Dag van het Kasteel, dat dit jaar het thema 'Upstairs/Downstairs' heeft. Het museum organiseert vanaf 13.00 uur gratis rondleidingen door het kasteel.

Op meer dan 100 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen wordt dit jaar voor de 16de keer voor jong en oud Dag van het Kasteel georganiseerd. Deze editie staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

Kasteel de Oosterhof

Het Rijssens Museum is een karakteristiek Twents stadsmuseum en is sinds 1989 gevestigd in havezate ‘De Oosterhof’, in de Rijssense volksmond ook wel Het Kasteel genoemd. De eeuwenoude havezate en het monumentale landgoed zijn op zich al een bezoek aan het museum waard.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 5,00