Expositie Oudheidkamer Hoolt'n

75 jaar M.A.C. de Holterberg

Oudheidkamer Hoolt'n presenteert in samenwerking met de M.A.C. '75 jaar M.A.C. de Holterberg': een boeiende expositie over 75 jaar Holtense motor- en autosportgeschiedenis.

+ 1 foto's

Op 26 november 1945 werd in het vroegere dorpshotel Holterman door de Holtense heren Muller, Van Geenhuizen, Maats, Dolman, Heijink, Bouwhuis en Wansink de Motor Club ‘de Holterberg’ opgericht. De club, met inmiddels de naamsverandering naar M.A.C. ‘de Holterberg’, honkte door de jaren heen in café De Biester, de muziekkoepel op Kalfstermansweide en tenslotte vanaf 1990 in hun eigen clubgebouw ’t Stuurhuus aan de Beusebergerweg. Vanaf het prille begin heeft de M.A.C. altijd veel energie gestoken in het organiseren van motorcrosswedstrijden rondom Holten. Een aantal van de motorsportevenementen die vandaag de dag nog steeds op vele Holtense kalenders worden gezet zijn de MAC-voorjaarsrit rondom Holten, de Klassieker Motorrace op de Beusebergring op Koningsdag en diverse crosswedstrijden op het Zuurbergcircuit waar vroeger in de populaire zijspanklasse het Holtense duo August Muller/Henk van Heek zeer succesvol was. Naast motorsport-evenementen organiseert de club ook andere activiteiten zoals de MAC-vakantiefietstocht, de Erwin-autocross, de Trekkertrek en de bromfietstoertocht.

De expositie in de Oudheidkamer toont een verscheidenheid aan bijzondere items die een mooi beeld geven van de Holtense motor- en autoclub door de jaren heen, waaronder de eerste editie van het clubblad De Knalpiepe uit juni 1972.

Schilderijen en meer

Naast de expositie '75 jaar M.A.C. de Holterberg' is in de achterste expositieruimte van de Oudheidkamer schilderijen van oud Holtense schilders zoals Herman Gazan, Henk Breedveld, Hendrik Stukker en Herman en Riemko Berends met bronswerken van Kees Bos te bezichtigen. In de raadzaal op de eerste verdieping hangen schilderijen uit eigen depot van o.a. Wim Kwakernaak, Peter de Haan, Han van Meegeren (de meestervervalser), Fedor van Kregten (meester in beesten), Geert Spakman en Gerrit Gervedink Nijhuis. In de expositieruimte van de werkgroep Mariniers is het thema Piraterij te zien met diverse afbeeldingen over de piraterij en de marinierstaken die op zee werden uitgevoerd.

Wanneer

19 nov - 26 mrt 2022
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entree is gratis, vrije gift is welkom.