navigatie overslaan
Ronde van Overijssel

Wielercafé Holten

Holten is in 2022 het 'Dorp van de Ronde' tijdens de Ronde van Overijssel. Wielerliefhebbers zijn anderhalve week voordat de Ronde van Overijssel van start gaat al welkom in Holten bij de jaarlijkse opwarmer: het wielercafé.

+ 1 foto's

Op zaterdag 7 mei staat de 68e editie van Overijssels Mooiste op het programma. Tweemaal ging er een streep door de wielerklassieker vanwege de coronamaatregelen. Dat betekende ook dat er geen wielercafé was. In 2022 wordt de koers weer gereden en is er dus ook weer een wielercafé.

Het wielercafé op maandagavond 25 april in het Kulturhus in Holten ademt die avond de koers. Het programma start om 19.30 uur en de toegang is gratis. Het belooft een avond te worden met een grote gouden rand. Hennie Kuiper, Jennette Jansen en Theo de Rooij delen het podium bij het wielercafé van de Ronde van Overijssel, samen met Bas Tietema, Lars Loohuis en Dinand van den Berg.

Berg gouden medailles

Hij is een van de beste wielrenners ooit. Hennie Kuiper (73) uit Denekamp won binnen het wielrennen bijna alles wat er te winnen viel. Hij werd wereldkampioen, en won bijvoorbeeld Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo en meerdere etappes in de Tour de France. In 1972, aan het begin van zijn rijke carrière haalde hij Olympisch goud tijdens de wegwedstrijd. Nu, 50 jaar later vertelt Kuiper hier alles over.

Naast Kuiper heeft de organisatie ook Jennette Jansen weten te strikken. De Westerhaarse won tijdens de afgelopen Paralympische Spelen in Tokio een bronzen én gouden medaille. In haar hele carrière won zij in totaal tien Paralympische medailles in diverse disciplines op zeven Olympische Spelen. Uiteraard kan een wielercafé in Holten niet zonder de beroemdste wielrenner van het dorp, Theo de Rooij. De oud-profrenner, voormalig directeur van de Raboploeg en ex-koersdirecteur van de Ronde van Overijssel weet als geen ander wat koersen is.

Sportverslaggever Ralph Blijlevens van de Twentsche Courant Tubantia zal tijdens het wielercafé de vragen stellen. Als duo met de wandelende wielerencyclopedie Harry Middeljans leiden zij het publiek door een avond vol mooie wielerverhalen.

Dorp van de Ronde

Holten speelt deze editie de hoofdrol in en rond de wielerklassieker op de eerste zaterdag van mei. Die dag is de Dorp van de Ronde-sprint dus ook in Holten. De locatie van het wielercafé is het Kulturhus Holten, waar ruimte is voor zo'n 200 wielerliefhebbers. Traditiegetouw haalt de organisatie bekende wielrenners naar het wielercafé om er zo een spraakmakende avond van te maken.