navigatie overslaan

Duurzame fietsroute Rijssen-Holten

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  27,5 km
 • Duur
  1:50
 • Verbrande calorieen
  1374 kcal
 • Locaties
  4

In Rijssen-Holten zijn er ontzettend veel duurzame initiatieven te vinden. Laat je vooral inspireren door de gave projecten en het mooie landschap in de omgeving van Rijssen en Holten.

Een leuke fietsroute met bezoekpunten. De route komt langs verschillende locaties waar duurzame initiatieven te bezichtigen en soms ook te bezoeken zijn.

Startpunt

Deze route heeft als start en finish: Kulturhus Holten, Smidsbelt 6 in Holten. De route is een ronde, zodat je op een willekeurig punt kan starten.

 1. Kulturhus Holten

  Het Kulturhus is dé ontmoetingsplaats voor culturele en sociale activiteiten en inspirerende bijeenkomsten in het centrum van Holten. Het gebouw waar onder andere ook de bibliotheek en de Tourist Info zitten is ook nog eens heel duurzaam. Het gehele dak is vol gelegd met zonnepanelen en het gebouw wordt verwarmd door middel van een warmtepomp.

 2. Landal Twenhaarsveld

  Het vakantiepark Landal Twenhaarsveld is druk bezig met het zoeken naar duurzame oplossingen. Zo heeft het vakantiepark een biovergister. De biovergister zet voedselresten om in biogas. En niet zo'n beetje ook; per jaar genoeg voor wel vier huishoudens. Met dit groene biogas verwarmen ze hun zwembad. Op het vakantiepark staan ook twee 'groene' vakantiebungalows. De bungalows worden aardgasvrij verwarmd en gebruiken duurzame stroom. Zelfs de inrichting is duurzaam. De woningen zijn namelijk ingericht met gerecyclede en duurzame materialen.

 3. Natuurmuseum Holterberg

  Natuurmuseum Holterberg is één van de oudste en bekendste natuurmusea van Nederland. Het museum is bekend om zijn levensgrote diorama's die de bezoeker meevoeren van de Sallandse Heuvelrug naar de Wadden, de Veluwe en zelfs naar de Zwitserse Alpen. Natuurmuseum Holterberg heeft één van de grootste collecties Europese diersoorten met meer dan 1.000 dieren, van de grootste zangvogel van Nederland tot de enige Europese aap.

 4. Energieloket GroenDoen

 5. Gemeentehuis Rijssen

  Het gemeentehuis van Rijssen-Holten is ontzettend duurzaam. Het hele dak ligt vol met zonnepanelen en het gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp. Op de kantoren werken alle lichten op bewegingssensoren. Hierdoor branden de lampen alleen als het écht nodig is.

 6. Zwembad de Koerbelt

  Het nieuwe zwembad de Koerbelt is misschien wel het meest duurzame zwembad van Europa. Door alle verduurzamingsmaatregelen is het zwembad straks energiepositief: er wordt dus zelfs energie terug geleverd. Naast dat het dak wordt vol gelegd met zonnepanelen wordt er ook gebruik gemaakt van heatpipes. De heatpipes verwarmen het water dat erdoor loopt. Die warmte wordt opgeslagen in thermische accu's. Met deze warmte wordt het zwembadwater verwarmd.

 7. Rustpunt Het Buitenkansje

  Rustpunt voor een kopje koffie of thee

 8. Ecologisch droomhuis