Fietsen langs herinneringen aan de oorlog
- 3 minuten leestijd
- 362 x bekeken
Holten herdenkt en viert 80 jaar vrijheid. Een bijzonder moment om stil te staan bij de betekenis van vrijheid en de offers die daarvoor zijn gebracht.

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat Holten werd bevrijd. De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in de gemeenschap, net als in de rest van Nederland. Herinneringen aan de bezetting, de onderdrukking en de veerkracht van de inwoners worden in ere gehouden, onder andere door jaarlijks herdenkingen en educatieve programma's die jongeren bewust maken van deze geschiedenis.
Fietsroute: Sporen WO2
Er is een speciale fietsroute ontwikkeld door Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) die je meeneemt langs historische plekken die een rol speelden tijdens de oorlog. Een mix van interessante informatie en een mooie route door het Holtense landschap. Lees alvast enkele highlights en download direct het gpx-bestand en de routeflyer met aanvullende informatie. De routeflyer is ook gratis af te halen bij Tourist Info Kulturhus Holten, Tourist Info Natuurmuseum Holterberg, Oudheidkamer Hoolt'n, Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten of Echte Bakker Nijkamp.
Historische plekken tijdens de route op een rij
Oorlogsmonument Molenbelterweg
De fietstocht is ongeveer 11 kilometer lang en start bij Oudheidkamer Hoolt'n. Via de Dorpsstraat, de Abraham Berg-Hof, de Grote Poort kom je bij het oorlogsmonument aan de Molenbelterweg. Dit oorlogsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan zes Nederlandse soldaten die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter gesneuveld zijn. De symboliek van de zuil is bedoeld als een waarschuwende vinger, opdat dit nooit meer mag gebeuren. Elk jaar op 4 mei wordt bij dit moment rond 20.00 uur de Nationale Dodenherdenking gehouden door de Stichting Viering Nationale Feestdagen, onder muzikale begeleiding van de Holtense Muziekvereniging (HMV). Sinds een paar jaar worden op 15 augustus de slachtoffers uit het voormalige Nederlands-Indië apart herdacht. Dit was tevens het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog.

Plaquette NS-station
Direct na de oorlog besloot de directie van de NS omgekomen spoorwegmedewerkers te herdenken met plaquettes. Het zijn bronzen of koperen gedenkplaten. In Holten zijn er twee plaquettes onthuld.
V2 monument
Waar de Markeloseweg, Rijssenseweg en Oranjestraat bijeenkomen, stond vroeger kasteel De Waerdenborch. Aan de rand van de slotgracht staat een grote gedenksteen. Op die plek sloeg het noodlot toe, drie weken na de bevrijding van Holten.
Monument Borkeld
In de nabijheid van het monument hebben boeren in de oorlogsjaren onderdak geboden aan onderduikers. Tijdens razzia's vluchtten zij het bos in. Op bepaalde plekken werd een pan met eten neergezet die kon worden opgehaald. Bij het monument gaat een pad het bos in; het onderduikerspad. De onderduikers plaatsten het monument zelf, uit dankbaarheid voor boeren die hun leven op het spel zetten.
Smidsbelt Kulturhus Synagoge
In het centrum van Holten is het einde van de fietsroute. In 1920 werd een synagoge gebouwd voor de joodse gemeenschap in Holten. Na de oorlog was ongeveer driekwart van hen vermoord. De synagoge werd een garage en bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis in 1987 gesloopt.
Altijd op de hoogte wat er te doen is in Rijssen-Holten?
Ontvang de leukste agenda-tips in je mailbox