Wandelen langs herinneringen aan de oorlog
- 3 minuten leestijd
- 603 x bekeken
Het is 80 jaar geleden dat Holten werd bevrijd. De oorlog heeft diepe sporen nagelaten in Holten en omgeving. Er is een wandelroute waarmee je de verhalen van toen ontdekt.

Op zeven, acht en negen april 1945 werd het Overijsselse dorp Holten bevrijd van de Duitse overheersing. De oorlog begon in Nederland met de inval op 10 mei 1940. Al die eerste oorlogsdag reden voertuigen van het gevreesde Duitse naziregime door het dorp.
Een jaar eerder, tijdens de mobilisatie, was de dreiging van een oorlog al zicht- en merkbaar. Het gemobiliseerde Nederlandse Vijfde Grensbatiljon 5GB was gelegerd in Holten met als hoofdkwartier Hotel Vosman aan de Oranjestraat. Regelmatig reden en marcheerden soldaten door het dorp en omgeving. Ook na deze verwoestende oorlog was een oorlogsdreiging niet voorbij. Er brak een onzekere naoorlogse periode aan van gewapende vrede tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten van de wereld. Een tijd die we kennen als de Koude Oorlog.
Wandelroute: Sporen WO2
Van alle genoemde perioden, de mobilisatie, de oorlogsjaren, de bevrijding en de Koude Oorlog zijn plekken aan te wijzen op de Holterberg. Dankzij Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) heeft Holten een wandelroute van ongeveer 9 kilometer die je kriskras door deze perioden voert. Lees enkele highlights en download de routeflyer en het gpx-bestand. De routeflyer is ook gratis af te halen bij Tourist Info Kulturhus Holten, Tourist Info Natuurmuseum Holterberg, Oudheidkamer Hoolt'n, Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten of Echte Bakker Nijkamp.
Dit (en meer) ga je zien op je route
Natuurmuseum Holterberg
De wandelroute start bij Natuurmuseum Holterberg. In 1938 stichtte Piet Bos zijn Natuur Historisch Museum Piet Bos. De eerste oorlogsjaren was het museum gewoon geopend, maar daar kwam verandering in.
Via de zandweg na de Blikkertweg gaat de route langs het restant van een atoomvrije bunker.
Bistro De Holterberg
Restaurant De Holterberg werd in de oorlog bezet. Naast het restaurant stond een uitkijktoren van waaruit de bezetters zicht hadden op de spoorlijn, het dorp en het gebied zuidelijk van het dorp. Vanaf deze toren werd Duits afweergeschut aangestuurd. Om de tegenstand te breken, moesten de toren en de hierin gelegerde militairen worden uitgeschakelt. Met dat doel verschenen - één dag voor de Holtense bevrijding - vier Engelse gevechtsvliegtuigen. De Hawker Tyffoons bombardeerden de toren en het prachtige restaurant.
Dikkersbos
In de oorlog waren delen van de Holterberg voor de Holtenaren verboden terrein. Op sommige plekken had de bezetter onder andere munitie opgeslagen. Dat werd enkele dagen voor de bevrijding van Holten duidelijk. Luide knallen klonken vanuit diverse plekken op de Holterberg toen de munitieopslagplaatsen door de terugtrekkende Duitsers werden opgeblazen. Bij de hevige ontploffing ging een deel van het Dikkersbos plat.
Canadese Begraafplaats Holten
De laatste locatie van de wandeling is de Canadese Begraafplaats Holten. Het oosten en noorden van Nederland werden door het Canadese leger bevrijd, waarbij 5515 Canadese militairen het leven lieten. Na de bevrijding werden voor hen op drie plaatsen in ons land begraafplaatsen ingericht. In Groesbeek, Bergen op Zoom en Holten. Hier op de Holterberg hebben 1394 gesneuvelde militairen hun laatste rustplaats gevonden. Jaarlijks op vier mei, maar ook op andere data, zijn herdenkingen.
Altijd op de hoogte wat er te doen is in Rijssen-Holten?
Ontvang de leukste agenda-tips in je mailbox