navigatie overslaan
Ruim 100 uitdagingen voor iedereen

BikePark Salland Twente in Holten

  • Geschreven door Regien
  • 3 minuten leestijd
  • 3276 x bekeken

Het leukste sportieve uitje in de regio? Dat is BikePark Salland Twente in Holten. Waar pittige klimmetjes, haakse bochten en springbulten een grote glimlach op je gezicht toveren. Het fietspretpark telt wel 100 uitdagingen. Een mooie oefening voor alle MTB-routes ter wereld. Ook voor beginners is dit ‘the place to be’. "Want BikePark Holten biedt alles waarin je de techniek stap voor stap opbouwt", zegt bedenker Henk Vasters.

En daarin onderscheidt het Holtense BikePark zich van de rest van Nederland. Ze is het enige park dat vier opbouwende niveaus aanbiedt. Groen en blauw voor beginners, rood voor de gevorderden en zwart voor toppers. Door verschillende obstakels als trappen, een wipwap, smalle balken en hoogteverschillen te proberen, kom je steeds een stapje verder.

Springbulten en backflips

De routing van de niveaus is hetzelfde. Gekleurde stippen geven aan of je de helling aan de rechter of de linker kant moet volgen. Want stel…je bent toch nog niet helemaal klaar voor die afsprong. En maak je als groentje je eerste meters? Dan adviseert Henk Vasters om te beginnen met een rondje om het terrein, vervolgens het kinderparcours te proberen en daarna de blauwe route te pakken.

Wat het BikePark ook kenmerkt zijn de enorme houten stellages op grote hoogte. Echt bedoeld voor de mountainbiker die de techniek goed beheerst, maar ook om springvaardigheden op te bouwen. "Je ziet de verschillende hoogtes. Je begint laag en bouwt op naar de top", wijst Henk naar boven. Vanaf het plateau duikt een fietser naar beneden en komt met een gewaagde sprong weer tevoorschijn. Henk straalt. "Mooi hè. De springput is trouwens verstelbaar. Wil je backflips doen, schuiven we de wand op gepaste afstand, zodat je veilig kunt springen."

Groot plezier voor jong en oud

Veiligheid boven alles in het BikePark. Maar ook plezier. Naast geconcentreerde blikken overheerst een brede glimlach op de vele gezichten. Zoals bij Karin Dolstra en Hendrik Planting uit Friesland. Dat ze anderhalf uur in de auto moeten zitten om naar Holten te rijden, hebben ze er graag voor over.

"We mountainbiken veel. Niet alleen in Nederland, ook in Oostenrijk. We bezoeken BikeParken, net als deze. Waar we veel tegenaan lopen is het grote verschil in niveaus. Vaak is er geen tussenstukje. Hier wel. We proberen alle routes en parken in Nederland af te vinken, maar trainen het liefst hier. Het is gemoedelijk en je krijgt goede tips."

Net als Jort Heijmans en zijn zoontje Seppe (10). Ze komen uit Wageningen. "Seppe kan hier goed uit de voeten en ik kan mijn eigen route volgen. In Holten liggen net meer uitdagingen, zoals de twister en de rockwall. Die probeert Seppe nu onder de knie te krijgen. We wonen niet naast de deur, maar voor dit grote plezier rij ik graag deze kant op!"

Aansluiting op mountainbikeroutes in Rijssen en Holten

BikePark Salland Twente is een mooie aanvulling op de mountainbikeroutes die rondom Rijssen en Holten liggen. Gezinnen kiezen het park vaak als sportief uitje tijdens de vakanties. Ook de top van Nederland traint hier. BikePark is het gehele jaar open. Reserveren is verplicht via de website. Per dagdeel kunnen maximaal 50 fietsers naar binnen. De entree bedraagt 5 euro. Bezoekers moeten zelf een fiets meenemen.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Regien

Bij Regien Klein Hegeman uit Holten ontstond de interesse voor tekst en taal al op jonge leeftijd. Maar pas na vele omzwervingen en maar liefst zes jaar lang levenservaring te hebben opgedaan in het buitenland is ze 'echt' gaan schrijven. Werelds, actueel en heldere taal zijn essentiële steekwoorden die haar schrijfstijl verwoorden.