navigatie overslaan
Anton stopt bij Natuurmuseum Holterberg

Natuur als grootste hobby

  • Geschreven door Suzanne
  • 3 minuten leestijd
  • 4469 x bekeken

De natuur is zijn grootste hobby. Laat Anton van Beek daar nu nog meer tijd voor krijgen. Dit voorjaar gaat hij namelijk met pensioen. Zijn collega Loes Hogenbirk neemt het stokje over.

"We hebben samen heel wat tentoonstellingen bedacht, rondleidingen verzorgd en het nodige kluswerk verricht", aldus Anton. Met ‘we’ bedoelt hij zichzelf en zijn collega Loes. Anton kwam in 2000 bij Natuurmuseum Holterberg, Loes vijf jaar later. "We zijn heel goed op elkaar ingespeeld en hebben maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen." Anton gaat zijn werk zeker missen, maar helemaal zonder hoeft hij niet. Want 'ik blijf zeker beschikbaar voor het verzorgen van tentoonstellingen en wanneer nodig het geven van rondleidingen'.

Veelzijdig

Vraag je beiden naar wat ze het leukste vinden aan hun werk, dan zijn ze er unaniem over eens: bezoekers rondleiden, kinderen vertellen over de natuur en de dieren en het bedenken van exposities. Kortom, de veelzijdigheid van het werk. Loes: "Het Natuurmuseum is echt uniek in zijn soort. We zijn geen museum met knoppen en interactieve spellen. Onze kracht is juist dat we de natuur en in het bijzonder de dieren laten zien zoals ze in het echt zijn en dat maakt op kinderen een enorme indruk. De kunst is om dat zo te houden en tegelijkertijd met je tijd mee te gaan."

Improviseren

In april zwaait Anton af. Hij had zijn tijd bij het Natuurmuseum liever anders afgesloten. Door corona is het museum sinds maart vorig jaar af en aan gesloten en open geweest met de nodige beperkingen. ‘Het contact met de bezoekers maakt het werk leuk. Door corona was het vooral improviseren. Toch heeft het ook weer mooie nieuwe ideeën opgeleverd. In plaats van de Nature Experience met gezinnen zelf te begeleiden, geven we nu bijvoorbeeld een speciale Nature Experience tas mee. En dat slaat goed aan! Desalniettemin kijken ook wij reikhalzend uit naar het einde van de lockdown."

Op onderzoek uit

Vervelen komt niet in Antons woordenboek voor. Kijk niet vreemd op als je hem de komende maanden vaker tegenkomt op de Holterberg. "De Holterberg is mijn grootste liefhebberij. Nu heb ik alle tijd om de bosuilenkasten te inspecteren en onderzoek te doen. Ook houd ik graag de reptielenstand bij. Eerder deed ik dat tussen de bedrijven door, nu kan ik dat in alle rust doen."

Volop plannen

Zijn opvolger Loes verheugd zich daarentegen al op de nieuwe tentoonstelling over meteorieten. "Op dit moment werk ik, samen met de rest van ons team, hard aan deze nieuwe expositie. We doen echt alles zelf, van timmeren en schilderen tot inrichten. Tot eind dit jaar loopt daarnaast de expositie ‘Schedels en botten’ ook nog gewoon door. We hebben plannen genoeg. Zo willen we graag een audiotour via je smartphone gaan aanbieden en hopen we in de toekomst uit te breiden met een filmzaal."

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Suzanne

Suzanne van Gaale is een freelance tekstschrijver en communicatieadviseur uit Holten. Teksten schrijven is het liefste dat ze doet en haar enthousiasme en bevlogenheid zie je dan ook terug in haar werk.