navigatie overslaan
Doe-tips

10x dingen om te doen in de herfstvakantie

 • Geschreven door Toerisme Rijssen-Holten
 • 4 minuten leestijd
 • 3039 x bekeken

De eerste bladeren vallen van de bomen en de bossen kleuren weer magisch geel, oranje en rood. Op de grond liggen kastanjes en eikels, paddenstoelen in alle soorten en maten schieten uit de grond en overal waar je kijkt zijn spinnenwebben. Het is weer herfst! De herfstvakantie is het ideale moment om erop uit te gaan. Geen inspiratie? Die geven wij je. Lees snel verder en ontdek de leukste activiteiten voor de herfstvakantie in Rijssen en Holten.

 1. Pak de trein

  Een leerzaam en leuk herfstuitje in één! In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. En dat treintje rijdt nog steeds! Maak een rit vanaf het station aan de Markeloseweg. Het Leemspoor is iedere zaterdag geopend tot en met 29 oktober. Extra: in de herfstvakantie vertrekken de treinen ook op dinsdag- en donderdagmiddag.

 2. Haal jouw paddenstoelendiploma

  Het is herfst! Dat is goed te merken op de Holterberg, want daar schieten de paddenstoelen alweer uit de grond. Juist in het natte herfstweer heb je de meeste kans om ze te vinden. Maar waar groeien de paddenstoelen nu precies? Trek je laarzen aan en kom op Paddenstoelensafari in het Bos van Daantje Das. Hier leer je hoe paddenstoelen groeien en waar je ze kan vinden. Als je weet waar je moet kijken dan gaat er een wereld voor je open!

 3. Naar de kinderboerderij

  Een kinderboerderij bezoeken is altijd leuk! Kinderboerderij Eigen Erf is een kleine, overzichtelijke kinderboerderij in het prachtig aangelegde Volkspark van Rijssen. Als er genoeg met de dieren is geknuffeld is er in het Volkspark alle ruimte om te rennen en te ravotten. Kinderboerderij Dondertman ligt aan de voet van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal en heeft naast heel veel dieren en het Knuffelhuis ook een ruime speelweide. Op een regenachtige dag kunnen de kinderen spelen in de speelkelder. In de herfstvakantie kan je meedoen met één van de vele activiteiten zoals een speurtocht, leuke workshops of kom voor een ‘Meet en Greet met kameel Crista’.

 4. De Regge op!

  De Regge ervaar je natuurlijk pas écht optimaal vanaf het water. Aan de rand van Rijssen, bij vakantiepark Mölke in Zuna, kan je onder andere een sup, fluisterbootje of kano huren voor je hele gezelschap. Vaar langs Pelmolen Ter Horst, de Enterse Zomp, verschillende boerderijen en meer. Er valt genoeg in, op en rondom het water te ontdekken.

 5. Ga op (kunst)avontuur in Holten

  Ga op kunstavontuur en kom kunst kijken met heel je lijf en al jouw zintuigen. Dit jaar is er voor het eerst een kinderversie van de populaire EtalageKunstRoute in Holten. De flyer omvat leuke ‘voel-, denk- en doe-vragen’ om de kunstroute te lopen met het hele gezin. Haal jouw flyer met informatie gratis af bij Tourist Info Kulturhus Holten.

 6. Springbulten en backflips

  Een leuk sportief uitje? Dat is BikePark Salland-Twente in Holten. Het fietspretpark voor het hele gezin telt wel 100 uitdagingen. Door verschillende obstakels als trappen, een wipwap, smalle balken en hoogteverschillen te proberen, kan je de techniek stap voor stap opbouwen. Daarnaast is het BikePark een mooie aanvulling op de MTB-routes die rondom Rijssen en Holten liggen. BikePark Salland-Twente is het hele jaar open. Reserveer vooraf online een plekje. Op regenachtige dagen kan het voorkomen dat het BikePark niet opengaat.

 7. Ga toch fietsen

  Is het BikePark iets te hoog gegrepen voor je? Fiets dan de leukste kinderroute in Holten. Kinderfietsroute Holten is een fietsroute die speciaal is uitgezet voor kinderen. De route start bij Natuurmuseum Holterberg en onderweg kom je langs allerlei leuke, kindvriendelijke plekjes. Zeker het afstappen waard! Handig: je kan de route van 22 kilometer eenvoudig inkorten naar 13 kilometer.

 8. Dagrecreatieterrein Holterberg

  Ravotten in de herfstbladeren? Op de Holterberg is alle ruimte. Een ideale uitvalsbasis is Dagrecreatieterrein Holterberg. Met een grote speelweide, zandbak, schommels, sprokkelhout en diverse picknickbanken is het hier heerlijk voor de kinderen. Sla de wandelkaart open en stippel een wandelroute uit, terwijl de kinderen een hut bouwen met sprokkelhout.

 9. Ben jij net zo snel als Max?

  Racen als Max? Op het HogeWal Plein in Rijssen zorgen een kinderkartbaan en een echte racesimulator voor een gegarandeerd spektakel. Op de kartbaan gaat het niet om de snelste tijd, maar om de vaardigheden en de juiste lijnen rijden. Maar dat mag de pret niet drukken. In de racesimulator gaat het wel om de snelste tijd. Aan het einde van de middag wordt er tijdens de finale gestreden om de prijs. Doe je mee?

 10. Blijf lekker binnen

  Tijdens de herfst worden de prachtige herfstdagen soms snel afgewisseld met regen en wind. Wil je wel op pad, kies dan voor een leuke activiteit binnen. Ook op de regenachtige dagen is er tijdens de herfstvakantie genoeg te doen in Rijssen en Holten. Wat denk je van een bezoek aan een expositie, een museum zoals het Internationaal Brandweermuseum of een leuke film.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Toerisme Rijssen-Holten

De redactie van Toerisme Rijssen-Holten bestaat uit de operationeel manager en de toeristisch content coördinator die samen verantwoordelijk zijn voor de toeristische gebiedspromotie én ontwikkeling van Rijssen-Holten.