navigatie overslaan
Magische midwinterhoornactiviteiten

In Rijssen-Holten klinkt de oale roop

  • Geschreven door Toerisme Rijssen-Holten
  • 2 minuten leestijd
  • 1467 x bekeken

Midwinterhoornblazers trekken er vanaf 3 december op uit om de oale roop ten gehore te brengen. Deze bekende eeuwenoude traditie is ook te horen in de gemeente Rijssen-Holten.

Wie in december op een zondag over de Holterberg loopt, kan verrast worden door de klagende, weemoedige klank van de midwinterhoorn. De hoorn wordt volgens traditie vanaf de eerste zondag van Advent geblazen om de komst van het kerstfeest en de naderende geboorte van het Christuskind aan te kondigen. Met Driekoningen op 6 januari wordt er afgeblazen en worden de hoorns weer opgeborgen.

De meningen over het ontstaan van het midwinterhoornblazen zijn echter verdeeld. De traditie zou in heidense tijden kunnen zijn ontstaan uit het verlangen naar de lente en het verjagen van de boze, duistere demonen van de winter. Wel staat vast dat de midwinterhoorn sinds de late Middeleeuwen werd gebruikt. Een leuk feitje. Het blazen op de midwinterhoorn in onder andere Overijssel is sinds december 2013 erkend als nationaal erkende volkscultuur. De traditie staat op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Oale roop

De midwinterhoorn is een lange, lichtgebogen, houten hoorn. De hoorns worden aan elkaar gelijmd (droge hoorn) of in water gehangen, waardoor de twee houten helften opzwellen en naadloos op elkaar passen en de naden hermetisch worden afgesloten (natte hoorn). Aan de hoorn is een uitneembaar mondstuk bevestigd, de hap. Hoewel de midwinterhoorn erg lang is, komen er maar een paar klanken uit. In totaal kunnen er zes natuurtonen op geblazen worden. Deze klanken worden de oale roop genoemd. De klanken zijn het best wanneer het vriest en het droog weer is. Zeker wanneer het heeft gesneeuwd dragen de klanken ver tussen de bomen door.

Hier te horen

omschrijving
omschrijving

Van 3 december tot 6 januari kan je bij droog weer elke zondag vanaf 14.00 uur de klanken van de midwinterhoorn horen in de buurt van dagrecreatieterrein de Holterberg. Hart van Rijssen-Holten schreef er dit over. De blazers starten op de Plaggenweg en maken een rondje van zo’n anderhalve kilometer. Met zwarte kleding en pet lopen ze met de hoorn rond en vertellen er graag een verhaal bij. De midwinterhoornblazers zijn ook elke woensdag vanaf 19.00 uur bij ’t Vletgoor in Holten. Op 23 december kan je genieten van de oeroude klanken van de midwinterhoorn bij Pelmolen Ter Horst in Rijssen.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Toerisme Rijssen-Holten

De redactie van Toerisme Rijssen-Holten bestaat uit de operationeel manager en de toeristisch content coördinator die samen verantwoordelijk zijn voor de toeristische gebiedspromotie én ontwikkeling van Rijssen-Holten.