navigatie overslaan

Nagelhoutcollectie Holten

Het Kulturhus in Holten herbergt een interessante kunstcollectie. Deze collectie draagt de naam van de verzamelaar en schenker, de Holtense huisarts J.P.Nagelhout (1901-1975).

Dokter Nagelhout verzamelde niet alleen schilderijen en beelden voor zichzelf, maar hij wilde ook dat anderen van zijn kunst konden genieten. In 1991 doneerde zijn echtgenote Coba de 70 schilderijen en 3 beelden aan de toenmalige gemeente Holten onder de voorwaarde dat de verzameling in Holten moest blijven. De in 2000 opgerichte Stichting Collectie Nagelhout beheert de collectie.

Een deel van de Nagelhoutcollectie was normaliter in het voormalige gemeentehuis te Holten op de Smidsbelt te bezichtigen. In 2010 is het voormalige gemeentehuis omgevormd tot een Kulturhus. In het souterrain van het Kulturhus heeft de Nagelhoutcollectie een eigen expositieruimte gekregen, De Nagelhoutzaal.

De collectie en de exposities

De collectie bestaat uit kunstwerken van onder meer Isaak Israëls, Marius Bauer, Stien Eelsingh, Leo Gestel, Raoul Martinez, Dirk Nijland, John Rädecker, Jan Sluijters en Jan Voerman. De wisseltentoonstellingen bieden altijd een mooi kijkje in de collectie.

Jaarlijks mogen leerlingen van de Waerdenborch uit 4 havo, 4 vwo en 5 vwo in het kader van het vak handenarbeid of tekenen een schilderij uit de Nagelhoutcollectie uitgezoeken dat ze aanspreekt om vervolgens een werkstuk te ontwerpen en maken dat past bij dat schilderij. De resultaten zijn herkenbaar, vervreemdend en buitengewoon spitsvondig bedacht. In oktober mag de Vereniging Holtense Beeldende Kunstenaars (VHBK) de Nagelhoutzaal gebruiken om werken van leden te exposeren. Deze expositie maakt een onderdeel uit van de jaarlijkse EtalageKunstRoute.