navigatie overslaan

Windkorenmolen De Hegeman

In het hart van de buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam 'De Diekerhookse Mölle "De Hegeman"', maar de inwoners noemen haar slechts "de mölle".

Windkorenmolen Dijkerhoek, een achtkantige bovenkruier met lage stelling; stenen onderstuk, houten tussenstuk, kap met riet gedekt, stroomlijnwieken. Oorspronkelijk werd De Hegeman in 1730 in Zuid-Holland als poldermolen gebouwd. Sinds de herbouw in 1890 in Dijkerhoek nabij Holten is het een volwaardige achtkante stellingmolen die in 1930 ook nog de beschikking kreeg over een nog altijd functionerende dieselmotor. Deze diende ter vervanging van een petroleummotor. Om meer ruimte te krijgen werd in 1936 een achtkantig pakhuis rond de molen gebouwd, dat later weer is afgebroken. Bij de restauratie bleef de dieselmotor gespaard en in 1986 weer aan het draaien gebracht.

Naast een bezoek aan de molen kan de molen ook geopend worden voor speciale gelegenheden. Neem voor de mogelijkheden contact op met de molenaar of de beheerder.