navigatie overslaan

Wist je dat de Sallandse Heuvelrug één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden is van West-Europa? In dit dynamische natuurgebied met veel hoogteverschillen kan je heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Kom dwalen over de verlaten paden, langs grillige eiken en stokoude jeneverbesstruiken; je kijkt gegarandeerd je ogen uit.

Landschap vol karakter

In het hart van Overijssel vind je Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Dit gebied is onderdeel van een familie van Nationale Parken in Nederland. Rijssen-Holten ligt hier middenin. De bekende Holterberg vormt de zuidelijke kant van de Sallandse Heuvelrug. In het noorden grenst dit gebied aan de Haarlerberg en Noetselerberg. Veel heidevelden worden hier afgewisseld door uitgestrekte (naald)bossen. Prachtig om te zien!

Waar komen die bergen toch vandaan?

De bergen en belten tussen Salland en Twente lijken willekeurig in het landschap te liggen, maar niets is minder waar. Tijdens de Saale-ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden, vormde een enorme tongvormige massa landijs (ijslob) het landschap. Zo ontstond niet alleen de Sallandse Heuvelrug, maar ook de Lemelerberg, Luttenberg, Markelose Berg, Besthemerberg en de ‘rug’ bij Hoge Hexel. Zesentwintig ‘bergen en belten’ in totaal. Na het afsmelten van de ijslob ontstonden de loop van de Regge en de natte veengebieden.

Al wandelend op pad
Er is zoveel te ontdekken

Wandel dwars door Salland

Er is een uitgebreid wandelnetwerk waarmee je zelf je eigen route kan uitstippelen. De bijpassende wandelkaart met alle knooppunten is te koop bij onder andere de Tourist Info's. Stap je liever op de (race)fiets? Ook dan zijn er prachtige routes. Wat ga jij doen?

Spot de zeldzame korhoenders

Vogelliefhebbers opgelet! Altijd al eens korhoenders in het wild willen zien? Alleen op de Sallandse Heuvelrug leven in ons land nog korhoenders. Het zijn schuwe vogels en daarom laten ze zich niet altijd zien. Ga vroeg in de ochtend, dan heb je de meeste kans om ze te spotten en horen. Naast het korhoen zijn er nog meer unieke vogels in het Nationaal Park. Wat denk je van de nachtzwaluw, roodborsttapuit, boomvalk, veldleeuwerik en de havik?

Paars, paarser, paarst

Op de Sallandse Heuvelrug geniet je het hele jaar door van prachtige hoogteverschillen, uitgestrekte bossen en heide zo ver als je kunt kijken. In het voorjaar kleuren de bossen mooi groen en in het najaar is het een goud-geel-bruin herfstspektakel. Wil je echt je ogen uitkijken? Eind augustus verandert het Nationaal Park in een prachtige paarse zee van bloeiende heide. Iets wat je met je eigen ogen gezien móet hebben!