navigatie overslaan
Vogels en vogelaars ontdekken Overtoom Middelveen

Koeien en maïs maken ruimte voor weidevogels en zeldzame kruiden

  • Geschreven door Suzanne
  • 4 minuten leestijd
  • 2298 x bekeken

Net buiten Rijssen ligt een bijzonder stukje natuur, namelijk natuurgebied Overtoom Middelveen. Een paar jaar geleden graasden hier nog koeien en werd er maïs verbouwd. Nu is het een paradijs voor water- en weidevogels en groeien er zeldzame planten als het klokjesgentiaan en de gele zegge.

Natuurgebied Overtoom Middelveen is een aantal jaren geleden ontstaan om zo een verbinding te maken tussen de Sallandse Heuvelrug en de Borkeld en het Elsenerveen. In totaal is het ongeveer 150 hectare groot. Wat dit gebied bijzonder maakt, is dat het heel veel soorten vogels aantrekt. Wat maakt juist dit gebied nu zo aantrekkelijk voor vogels? Dat komt doordat het een zogenaamd plasdras gebied is wat dus altijd een beetje drassig blijft. En daar houden met name weidevogels- en watervogels van. Bovendien groeien in het plasdrasgebied bijzondere planten als orchideeën, snavelzegge en parnassia. In de kruidenrijke graslanden groeien verschillende klavers, paardenbloemen en boterbloemen. Deze planten trekken insecten en vlinders aan waar vervolgens ook weer vogels op af komen.

Verrekijker mee!

Neem vooral een verrekijker mee als je vogels wilt spotten. Want die vind je hier in allerlei soorten en maten. Tot nu toe zijn er 167 vogelsoorten gespot. Van kieviten en oeverlopers tot de grutto, tureluur en kwikstaart. Vooral de grutto doet het goed. Het is een oer-Hollandse weidevogel en in 2015 door het Nederlandse publiek zelfs nog uitgekozen tot nationale vogel. Als je goed luistert, kun je hem horen. Zijn roep herken je als een luid en helder 'gruttooo, gruttooo'. Ook de tureluur herken je makkelijk aan zijn geluid, namelijk ‘tjululuu’. Klinkt als zijn naam 'tureluur'. Maar kijk niet vreemd op als je ook de kleinere soorten ziet als de rietgors, karekiet, bosrietzanger en blauwborst. Of wat te denken van de witte reiger, zwarte ooievaar en de lepelaar? Ook deze kun je spotten. Echt bijzonder is dat de zeldzame weidevogel de watersnip hier broedt. Zelfs de porseleinhoen is hier twee jaar geleden nog gezien. Om het gebied aantrekkelijk te houden voor de vele vogels en zeldzame planten, wordt er met speciale apparatuur gemaaid. Doordat het voorheen landbouwgrond was, bevat de grond nog veel voedingsstoffen. Door te maaien wordt de grond schraal en krijgt de oorspronkelijke vegetatie de kans om hier te groeien.

Vogelkijkhut

Een mooi startpunt om de natuur van Overtoom Middelveen te verkennen, is de vogelkijkhut aan de Veendijk in Rijssen. Goed te bereiken met de fiets en te voet want er loopt een fiets- en wandelpad langs. Het wandelpad is bovendien rolstoelvriendelijk. Vanuit de vogelkijkhut heb je een prachtig weids uitzicht. En kun je in alle rust de vele soorten vogels spotten. Leuk om te weten: de vogelkijkhut is ook een officiële trouwlocatie in de gemeente Rijssen-Holten. Dus mocht je op zoek zijn naar een bijzondere locatie, dan is de vogelkijkhut zeker een bezoekje waard.

Rondje Rijssen of rondje Salland?

In het gebied Overtoom Middelveen zijn geen honden toegestaan. Dit omdat er ook schapen rondlopen. Maar geen nood, het natuurgebied grenst aan het wandelnetwerk Twente en ligt middenin het fietsknooppuntennetwerk [knooppunt 73]. Ook vind je hier de startpunten voor zowel het rondje Rijssen als het rondje Salland. Je kunt zelfs vanaf hier een route te paard uitzetten of het Wereldtijdpad wandelen.

Vijf tips om vogels te spotten

  1. Neem een goede verrekijker mee en houd het in de aanslag.
  2. Maak zo min mogelijk geluid. Praat dus zacht en zet je telefoon uit.
  3. Ga ’s ochtends vroeg op pad of eind van dag tegen schemer aan.
  4. Neem een vogelgids mee of download een app om vogels te herkennen.
    Zoals mijnvogelvinder.nl van de Vogelbescherming.
  5. Ook leuk: Herken de vogels die je hoort met de BirdNET-app. Deze app neemt vogelgeluiden op en laat zien welke je waarschijnlijk hoort.

Dé winkel voor de outdoorliefhebber

Ga je vogels spotten of op pad voor een mooie natuurwandeling? Dan zijn goede schoenen, fijne (anti-teek) kleding en een handige rugtas een must. Bij Outdoorwinkel De Paander in Rijssen vind je nagenoeg alles op gebied van lifestyle en outdoorbeleving. Van kleding, schoenen en rugtassen tot verrekijkers, telescopen, wandelstokken en allerlei accessoires. De winkel is onlangs verhuisd naar de Spinnerstraat 29 in Rijssen en helemaal vernieuwd. Neem alvast online een kijkje op De Paander.

Verantwoording

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Suzanne

Suzanne van Gaale is een freelance tekstschrijver en communicatieadviseur uit Holten. Teksten schrijven is het liefste dat ze doet en haar enthousiasme en bevlogenheid zie je dan ook terug in haar werk.