Oudheidkamer Hoolt’n weer geopend

  • 2 minuten leestijd

De Oudheidkamer Hoolt’n aan de Dorpsstraat 25-27 is sinds begin juni na lange tijd weer geopend. De diverse exposities zijn de komende maanden wekelijks te bezichtigen van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur.

De nieuwste expositie betreft een deel van de nalatenschap van mevrouw Diek Stegeman, overleden in 2015 en jarenlang wonende in de boerderij ‘Den Slotskamp’ aan de Keizersweg. Ze was één van de oprichters van de Oudheidkamer Hoolt'n en werkte vele jaren bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op de afdeling textiel als hoofd streekdrachten en sieraden. Uit haar erfenis zijn diverse klederdrachtpoppen geschonken aan de Oudheidkamer. De poppen van mevrouw Stegeman dragen de traditionele drachten uit verschillende Nederlandse streken en provincies. Ook mocht Oudheidkamer Hoolt'n in augustus 2018 uit handen van mevrouw Mink-Stegeman een exemplaar in ontvangst nemen van het boek Streeksieraden. Dit boek is mogelijk gemaakt middels een legaat uit de erfenis van mevrouw Diek Stegeman aan de Stichting Vrienden van het Openluchtmuseum te Arnhem waarna door medewerkers van het Openluchtmuseum er heel veel tijd in onderzoek en het samenstellen van het boek gestopt kon worden.

Niet op z'n zondags
Bij de klederdrachtpoppen liggen diverse boeken over klederdracht, waaronder het boek ‘Niet op z’n zondags’ met daarin een catalogus van haar tentoonstelling over Nederlandse klederdracht. Al deze items zijn in de vitrines in het voorste deel van de expositieruimtes op de benedenverdieping te bezichtigen.

In de middelste ruimte van de benedenverdieping is momenteel de expositie van 75 jaar OCH te zien en verder heeft de werkgroep textiel weer een verrassende uitstalling verzorgd in de derde ruimte met o.a. oud borduurwerk en traditionele kostuums. Het achterste deel van de Oudheidkamer is momenteel niet toegankelijk, want deze wordt gerenoveerd en gemoderniseerd voor toekomstige exposities. Kijk voor meer informatie op Oudheidkamerholten.nl