Rijssen-Holten de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland!

  • 3 minuten leestijd

De gemeente Rijssen-Holten is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot de meest MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland.

Deze tweejaarlijkse prijs is een initiatief van MKB-Nederland. Op basis van een grootschalig onderzoek onder ondernemers werd in september tot en met november 2020 het lokale ondernemersklimaat gepeild. Het onderzoek richt zich op 4 pijlers: de tevredenheid van ondernemers over het ondernemersklimaat in de eigen gemeente, het imago van de gemeente, de gemeentelijke communicatie en het gemeentelijke beleid en ten slotte de beoordeling van ondernemers van de prijs-kwaliteitsverhouding van de gemeentelijke lasten.

Gemeenten worden gerangschikt op basis van het gemiddelde cijfer van de ondervraagde ondernemers. Rijssen-Holten scoort in 2020 gemiddeld een 7,9. In 2018/2019 scoorde de gemeente Rijssen-Holten gemiddeld een 8,1 en was de gemiddelde score van alle gemeenten in Nederland een 6,7.

Rijssen-Holten scoort op de pijler Communicatie en Beleid het allerbeste, die gaat over het contact met de ondernemers, en scoort ook hoog op de ladder daar waar het gaat om de tevredenheid en de lokale lasten (krijg je waar voor je geld?).

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, verraste burgemeester Hofland telefonisch persoonlijk met het nieuws en feliciteerde de gemeente van harte. “Een trilogie om trots op te zijn.” Vonhof zegt te zien, maar zeker ook van ondernemers in het land persoonlijk te horen, dat corona heeft gezorgd voor meer en intensiever contact met de lokale bestuurders en meer onderling begrip. “Veel gemeenten hebben zich extra ingespannen om door corona getroffen ondernemers te ondersteunen. Corona heeft veel ellende gebracht, maar heeft óók maar weer eens onderstreept hoe belangrijk ondernemers zijn voor de lokale economie en leefbaarheid. Gemeenten hebben daarop geacteerd.”

Burgemeester Arco Hofland reageerde verbaasd toen hij te horen kreeg dat de gemeente voor de derde keer op rij de MKB-vriendelijkste gemeente is van Nederland. “Wat een verrassing en prachtig nieuws, de gemeente dat zijn we met elkaar. Ik ben heel trots. We hebben dit te danken aan de enorme inzet van onze ondernemers, en dat in een moeilijk coronajaar. Hierdoor krijgt deze prachtige titel extra glans”.

Bert Tijhof, wethouder economie: “In Rijssen-Holten weten we dat we elkaar nodig hebben. Als overheid kunnen we het niet zonder ondernemers, maar andersom hebben ondernemers ook de overheid nodig. De jarenlange nauwe samenwerking is ook de afgelopen tijd gelukkig goed gebleven, juist de coronatijd leert ons dat we moeten blijven investeren in onze relatie met de ondernemers. Daar hoort ook bij dat we werken aan de verbeterpunten door bijvoorbeeld onze dienstverlening op het gebied van vergunningverlening te optimaliseren. Samenwerken voor elkaar, ook dat is het Rijssen-Holtense noaberschap, dat is Duidelijk Rijssen-Holten”.

Bron: Gemeente Rijssen-Holten