Negen Stolpersteine in Rijssen

  • 2 minuten leestijd

De eerste negen Stolpersteine in Rijssen worden woensdag 2 maart gelegd voor het pand aan de Elsenerstraat 72 in Rijssen. De plechtigheid begint om 14.00 uur.

De Stolpersteine worden gelegd ter nagedachtenis aan de families Spanjar en De Lange die op dit adres woonden en die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en in Sobibor en Auschwitz werden vermoord.

Deze eerste Stolpersteine zouden twee jaar geleden al gelegd worden, op 23 maart 2020, door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, initiatiefnemer van het Europees project Stolpersteine. Door de coronapandemie moest de plechtigheid uitgesteld worden. De kunstenaar bracht nog wel, net voor toentertijd de grens tussen Nederland en Duitsland dicht zou gaan, de steentjes naar Rijssen.

Ceremonie

De steenlegging op woensdag 2 maart gaat door, met inachtneming van de dan geldende coronamaatregelen. Voorafgaande aan de steenlegging komt een aantal genodigden bij elkaar in het Brodshoes, waar men welkom geheten wordt door Arnold te Wierik, voorzitter van de Stichting Stolpersteine-Rijssen. Rond half twee begeeft dit gezelschap zich eveneens naar de Elsenerstraat.

Belangstellenden en genodigden worden langs de voormalige synagoge geleid. Deze synagoge stond aan de Elsenerstraat 47 en werd een aantal jaren na de Tweede Wereldoorlog verkocht. Bij de muur van de synagoge kan vooraf of na afloop van de plechtigheid stilgestaan worden. Er kan een bloem of boeket gelegd worden voor de slachtoffers van de Holocaust.

De Elsenerstraat vanaf zijstraat Polhoek tot aan de Tuinstraat is die middag afgesloten voor het verkeer. Meer informatie: www.stolpersteine-rijssen.nl.