navigatie overslaan

Erfgoedpluim Rijssen-Holten

  • 2 minuten leestijd

Op maandag 19 juni reikte wethouder Erik Wessels de erfgoedpluim uit aan de familie Jansen uit Holten en aan de stichting het Rijssens Leemspoor.

De erfgoedpluim wordt elk jaar uitgereikt aan mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor het behoud van het ruimtelijke erfgoed in onze gemeente.

Het erf van de familie Jansen

De familie Jansen uit Holten kreeg een erfgoedpluim voor hun erf aan de Jeurlinksweg 18, dat ze opnieuw hebben ingericht. Ze hebben de oude boerderij en de schöppe opgeknapt en oude stallen gesloopt. Verder hebben ze 2 woningen gebouwd als compensatie voor de gesloopte stallen. Daarbij hebben ze hun best gedaan om de historische uitstraling van het erf zo veel mogelijk te bewaren. Een mooie verbetering voor dit deel van het Holtense buitengebied!

Rijssens Leemspoor

Erfpluim Stichting Rijssens Leemspoor
Erfpluim Stichting Rijssens Leemspoor

Ook de vrijwilligers van het Rijssens Leemspoor kregen een erfgoedpluim voor hun inzet.

Dankzij de vrijwilligers van het Rijssens Leemspoor is een deel van de smalsporen rondom Rijssen in ere hersteld. Al jaren zetten zij zich hiervoor in. Sporen zijn terug aangelegd, een loodsen werden gebouwd en in de loop der jaren heeft de stichting veel historisch materiaal aangeschaft en opgeknapt. Elk jaar maken veel toeristen een ritje met één van de historische treinen.

Initiatief van Erfgoedadviesraad

De erfgoedpluim is een initiatief van de Erfgoedadviesraad, in samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten. De pluim is een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de instandhouding van het ruimtelijk erfgoed in Rijssen-Holten.

De Erfgoedadviesraad adviseert het college van burgemeester en wethouders over het behoud van historische panden en locaties in onze gemeente. Meer weten? Klik hier.

Bron: Gemeente Rijssen-Holten