navigatie overslaan

Rondje Dijkerhoek

  • Type
    Fietsen
  • Afstand
    44,0 km
  • Duur
    2:56
  • Verbrande calorieen
    2198 kcal
  • Knooppunten
    23
  • Locaties
    4

Deze fietsroute gaat door het weideland aan de westkant van de Sallandse Heuvelrug. De naam Dijkerhoek duidt erop dat je hier echt in het broekland terecht bent gekomen. Je fietst door bossen en langs weilanden, met altijd een prachtig uitzicht over het welvarend weidegebied.

Startpunt

De fietsroute start bij fietsknooppunt 71, nabij station Holten. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Hoewel de route is beschreven vanaf fietsknooppunt 71 kan je op elke gewenste locatie de route starten. De route is 44 kilometer lang, maar kan eenvoudig worden ingekort naar 27 kilometer. Fiets hiervoor van knooppunt 67 naar knooppunt 68.

Colofon

Deze route is gemaakt door Toerisme Rijssen-Holten, www.visitrijssenholten.nl

  1. Fietsknooppunt S

  2. Scandinavisch presentje

    Scandinavisch presentje

    De ‘Dikke Kei’, een zwerfkei van 8000 kilo, werd tijdens de voorlaatste ijstijd door landijs vanuit Scandinavië meegevoerd. In 1925 lukte het niet de kei met behulp van circusolifanten(!) naar het centrum van Holten over te brengen…

  3. Erve Jeurlink

    Erve Jeurlink

    Tussen 1429 en 1785 woonden op de boerderij families met namen als Joerlinck, Jurlinck en Juurlink.

  4. Fietsknooppunt 68

  5. Boerderij Koordes

    Boerderij Koordes

    In de wei is een spreng of wel: het begin van de Soesterwetering die bij Zwolle 10 m breed is en vervolgens in de IJssel uitmondt.

  6. Kinderboerderij Dondertman

    kinderboerderij en speeltuin

    Kippen, vogels, varkens, schapen en geitjes; er zijn hier heel veel dieren te vinden. Een groot succes is het Knuffelhuis waar kinderen onder toezicht jonge konijnen en cavia’s kunnen aaien. UItgeknuffeld? In de speeltuin vind je skelters, glijbanen, klim en klauter toestellen en een draaimolen.

    Horeca bij Dondertman

    Geniet op het schaduwrijke terras van koffie, fris, snacks en (soft)ijs. Uiteraard wordt er ook heerlijke patat gebakken. De kinderboerderij is gelegen aan prachtige wandel,- en fietsroutes, en daardoor ook uitermate geschikt als start- of rustpunt.

  7. Fietsknooppunt 64

  8. Marinus Stevens Monument

    Marinus Stevens Monument

    Op zaterdag 14 oktober 1944 werd een grote razzia gehouden in Salland. Mogelijke aanleiding was een wapendropping voor het verzet in de voorgaande nacht. Bij deze razzia is aan de Haarlerweg te Holten de 18-jarige onderduiker Marinus Stevens uit Apeldoorn doodgeschoten.

    De Nijverdalse verzetsman Gerrit Jan Piksen werd gedood in Haarle en de joodse onderduiker Mozes (Maurits) Bachrach (geboren te Arnhem) aan de Portlanderdijk tussen Nieuw Heeten en Schoonheten.

    Op initiatief van o.a. de heren Marsman en Tielbeek, destijds zelf ook onderduikers, is in 1998 aan de Haarlerweg het Stevensmonument tot stand gekomen. Het monument is geplaatst op de plek waar Marinus Stevens is overleden. Het werd onthuld op 1 mei 1998 door Albert Stevens, de broer van Marinus.

    Sinds 2005 worden op deze plek ook Mozes (Maurits) Bachrach en Gerrit Jan Piksen herdacht. Voormalig Bosschoolhoofd Gert Jan van ’t Holt heeft het monument destijds geadopteerd, samen met de basisschoolkinderen van de Bosschool. Sindsdien wordt hier ieder jaar op 14 oktober een bijeenkomst gehouden.

  9. Onderduikershut

    Onderduikershut Holten

    De familie Hullegie heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel Joodse, Nederlandse, Franse, Engelse en Amerikaanse onderduikers geholpen.Dat deden ze onder andere door ze te laten onderduiken op hun boerderij (Huize Hullegie), maar in 1943 werden er ook twee schuilhutten gebouwd.

    Moedige mensen waagden hun leven om eten te brengen naar de onderduikers in de schuilhutten. Ondanks de Duitse razzia’s, gevangenneming en zware ondervraging is nooit een van de onderduikers ontdekt. Allen hebben het leven behouden.

    In het voorjaar van 2000 is de hut gereconstrueerd dankzij de hulp van de buren uit Helhuizen en Espelo. Het monument is te vinden in de directe nabijheid van het Stevens monument aan de Haarlerweg dicht bij de parkeerplaats.

  10. Fietsknooppunt 61

  11. Plaatsnaambord Helhuizen

    Buurtschap Helhuizen

    Helhuizen is een buurtschap in grotendeels gemeente Rijssen-Holten en deels in gemeente Hellendoorn. Helhuizen staat in de Topografische atlas Overijssel ten onrechte niet als buurtschap vermeld, alleen als veldnaam. Op Hellendoorns grondgebied wordt het kennelijk wel als buurtschap gezien.

  12. Fietsknooppunt 7

  13. Fietsknooppunt 6

  14. Fietsknooppunt 67

  15. Dijkerhoekse Molen de Hegeman

    Windkorenmolen De Hegeman

    In het hart van buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam ‘De Diekerhookse Mölle "De Hegeman"', maar de inwoners noemen haar slechts "de mölle".

    Het is een achtkantige bovenkruier met lage stelling; stenen onderstuk, houten tussenstuk, kap met riet gedekt en stroomlijnwieken. Oorspronkelijk werd De Hegeman in 1730 in Zuid-Holland als poldermolen gebouwd. Sinds de herbouw in 1890 in Dijkerhoek is het een volwaardige achtkante stellingmolen.

    In 1930 kreeg de molen de beschikking over een dieselmotor, ter vervanging van een petroleummotor. Vanwege ruimtegebrek werd in 1936 een achtkantig pakhuis rond de molen gebouwd, dat later weer is afgebroken. Bij de restauratie bleef de dieselmotor gespaard en in 1986 weer aan het draaien gebracht.

  16. Fietsknooppunt 4

  17. Fietsknooppunt 3

  18. Landgoed 't Hemeltje

    Landgoed 't Hemeltje

    Landgoed ‘t Hemeltje ligt ten noorden van Bathmen en ten zuiden van de Holterweg. Voordat deze weg werd aangelegd liep de weg van Deventer naar Duitsland, de Oude Postweg, door het landgoed ‘t Hemeltje. Langs de Postweg bevond zich een herberg, ter hoogte van ’t Hemeltje.

    Het Hemeltje was pleisterplaats, maar ook, in de 18e eeuw het landgoed van de burgemeester van Deventer. Tegenwoordig vind je er een zandweg, de Oude Postweg, enkele lanen en bospaden, houtwallen, een vijvertje, bijzondere beukengroepen en een archeologische plek waar een (boeren)huis heeft gestaan

  19. Fietsknooppunt 14

  20. Fietsknooppunt 74

  21. Pothaar

    Pothaar

    Stap even van uw fiets en ontdek hoe het Sallandse boerenleven vroeger was. De geschiedenis van de Pothaar gaat terug tot 1767. De voormalige deel van deze boerderij is als oudheidkamer ingericht, met onder meer klederdrachten, foto’s, familiearchief, werktuigen en gereedschappen. www.depothaar.nl

  22. Fietsknooppunt 1

  23. Museum Broer een leven lang boer!

    Museum Broer een leven lang boer!

    Broer Pekkeriet begon jaren geleden met het verzamelen van oude boeren gereedschappen en werktuigen met medewerking van vrijwilligers is er een prachtige verzameling ontstaan.

  24. Fietsknooppunt 2

  25. Fietsknooppunt 71