navigatie overslaan

Wanneer je iets bijzonders en speciaals wilt beleven, loop dan eens een rondje ‘door de tijd’. Het Wereldtijdpad dat tussen Rijssen en Holten ligt, is een bijzondere wandeling. Enig in z’n soort: het is de grootste tijdlijn ter wereld! Veel gebeurtenissen die sinds de jaartelling plaatsvonden zijn letterlijk op een rij gezet.

Het Wereldtijdpad is oprecht een bijzonder pad, want je kan nergens anders zo veel geschiedenis tot je nemen in één wandeling. Maar deze langste fysieke tijdlijn ter wereld heeft wel wat uitleg nodig voordat je aan je wandeling begint.

Wat moet je weten?

Kubus Wereldtijdpad
Kubus Wereldtijdpad

Even wat feiten op een rij. De route loopt langs een tijdlijn van 50 kilometer. Die bestaat uit ‘jaarpaaltjes’. Voor elk jaar van de jaartelling één. Op kleine kubussen staan gebeurtenissen uit het betreffende jaar. De eerste jaarpaal staat op Het Schild in het centrum van Rijssen, de laatste staat in het centrum van Holten. In totaal staan er op ruim 2.000 plaatsen in de natuur kubussen met uiteenlopende historische feitjes. De afstand tussen twee jaarpaaltjes is gemiddeld 25 meter, dus verdwalen is écht geen optie. Maar bij elk paaltje stilstaan om te lezen wat er in dat jaar is gebeurd is evenmin een optie. Dat houdt namelijk niemand lang vol én maakt je wandeling niet leuker. Gelukkig is dat helemaal niet de bedoeling.

Zo begin je een wandeling

Maar wat is dan wel de bedoeling? Ga niet alles lezen, maar maak een themawandeling. Het Wereldtijdpad is opgeknipt in negen rondwandelingen: Oosterhof, De Ravijntjes, De Zandhaar, De Akkers, De Overtoom, Borkeld, Beuseberg, Dijkermaten en Holterberg. De lengte varieert van vier tot tien kilometer met elk een eigen startpunt. Voor elke rondwandeling zijn diverse themawandelingen uitgezet.

Jaarpaal 2000
Jaarpaal 2000

Loop bijvoorbeeld de rondwandeling Borkeld en kies voor de themawandeling 'Vikingen!'. Lijkt het je interessanter te genieten van de prachtige omgeving en ondertussen berichten uit de Middeleeuwen te lezen? Kies dan de themawandeling 'Berichten uit de Middeleeuwen'. Nadat je een themawandeling hebt gekozen sta je tijdens je wandeling een moment stil bij een beperkt aantal kubussen voor informatie over het thema dat jou interesseert. Zo kom je historische verbanden op het spoor en kom je met een verhaal thuis.

Vanaf het eindpunt van elke wandeling loopt een verbindingsroute die je weer naar het beginpunt brengt. Omdat langs de verbindingsroute geen paaltjes staan, kan je gebruikmaken van de routebeschrijving op de desbetreffende wandelkaart.

Fiets 'door de tijd'

Ook aan de fietsliefhebber is gedacht. Er zijn een aantal fietstochten uitgezet met een lengte van 25 tot 45 km. De fietsroutes lopen deels langs het Wereldtijdpad en deels langs knooppunten van het fietsnetwerk Twente. 'De ijskoude start van Rijssen-Holten' is een zoektocht naar 200.000 jaar oude sporen in het landschap van onze gemeente. De tocht voert onder meer langs de Holterberg, de Elsenerbeek, de Regge en over de Zuurberg en de Beuseberg.