navigatie overslaan

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

In Overijssel valt nog zoveel natuur te ontdekken. Met maar liefst 26 'bergen', uitgestrekte heidevelden en prachtige vergezichten is Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug zo'n verborgen parel. Het park, vernoemd naar de Sallandse Heuvelrug tussen Holten en Nijverdal, is 50.000 hectare groot.

Holterberg: de bekendste berg van de Sallandse Heuvelrug

Van de 26 'bergen' - variƫrend van 38 tot 75,5 meter hoog - is de Holterberg veruit de bekendste berg van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Boven op de Holterberg vind je het gezellige Holterbergplein met verschillende horecagelegenheden, midgetgolf, een Klauter- Spetterbos en Natuurmuseum Holterberg met het bos van Daantje Das. Ook de indrukwekkende Canadese Begraafplaats met informatiecentrum is vanaf hier goed bereikbaar. Het is tevens een ideaal vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

Sallandse Heuvelrug: uit de IJstijd

Een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen, dat is De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. Kenmerkende heuvels zijn de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt. De Koningsbelt is het hoogst en reikt tot 75 meter boven zeeniveau. Het landschap is in een ver verleden gevormd door schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand.

Twents Reggedal: langs de Regge

Ten oosten van de Sallandse Heuvelrug ligt het Twents Reggedal, een bijzonder aantrekkelijk gebied met talloze mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit. Er zijn volop fiets- en wandelroutes en je kunt ook op verschillende manieren vanaf het water van de omgeving genieten. Een mooi startpunt om het gebied te ontdekken is bij Pelmolen Ter Horst in Rijssen. Hier is ook een klein infopunt van het Reggedal te vinden.

Overtoom-Middelveen: een paradijs voor vogels

Een waar paradijs voor vogels en vogelaars. Dat is natuurgebied Overtoom-Middelveen. Het aanwezige kwelwater biedt een voedingsrijke bodem. In combinatie met de openheid van het gebied is deze natte natuur een fijne plek voor flora en fauna. Een leuk feitje: het IVN heeft al ruim 140 soorten weide- en watervogels gespot.